Ciorbă de ”burtă” vegană

 

Retete vegane @ bogdanrosculet ® februarie 2016

20160210_171417 

Nu mi-a placut niciodata. Nici cand eram omnivor. Acea fleica hidoasa mi se parea infiorator de gretoasa si dizgratioasa. Mirosul in schimb de la usturoi si verdeata compensa imaginea in ansamblu a clasicei ciorbe de burta. Dar nu intr’atat incat sa ma determine sa gust vreodata. Never ever!

Cand am vazut prima data modelul acesta vegan al retetei traditionale, am remarcat aceeasi imagine si acelasi miros imbietor si unic de usturoi, verdeata si smantana. Stiind evident ca de data asta lipsea cu desavarsire burtosenia gretoasa din continut, am gustat fara sa ma las convins. Si, a fost dragoste la prima degustare 🙂 Din acel moment a devenit dupa ciorba primavaratica de buruieni, favorita gustului meu. Acum este a 3 a oara cand o fac si era musai necesar sa o imortalizez aici.


Ingrediente pentru ciorba.

Toate ingredientele sunt pentru un ceaun de 5 litri de ciorba in faza finala

  • Ciuperci pleutorus doua cutii de 500 grame
  • Morcovi 3,4 bucati
  • Radacina de patrunjel sau pastarnac
  • Patrunjel verde doua legaturi
  • Marar verde o legatura
  • Usturoi trei capatani mari
  • Ulei de masline 100ml
  • Zeama de la doua lamai
  • Turmeric o lingurita cu varf
  • Sare neiodata si piper dupa gust
  • Apa circa 2,5 litri

    Preparare:

Mi-am dorit multa, multa sa ajunga din abundenta pentru doua persoane, doua zile. Am ales un ceaun mare de 5 litri, cel mai mare vas in care puteam gati. Prima data spalam ciupercile, apoi le taiem fasii si bucatele mici pentru portiunile mai tari de la baza ciupercilor. Odata taiate le punem in ceaun/oala in care urmeaza sa le gatim.20160210_133947Apoi taiem bucatele sau razuim ( dupa preferinte) radacina de patrunjel si/sau pastarnacul si amestecam cu ciupercile. Adaugam ulei de masline cam 100ml si punem pe foc.20160210_140002Din momentul in care ciupercile au inceput sa-si lase zeama, au scazut si au inceput sa fiarba, adaugam morcovii pe care i-am dat in prealabil pe razatoare. Apoi completam cu apa. Eu am pus cam 2,5 litri atat cat era necesar sa completez pentru a umple ceaunul. 20160210_141238Lasam sa fiarba la foc mediu, pana cand ciupercile se vor inmuia suficient si vor fi fierte. N-as putea preciza exact ca timp dar probabil undeva la o ora si jumatate sau doua ore. Intre timp punem si lingurita de turmeric pulbere. 20160210_151344

Cand ciupercile sunt fierte se adauga verdeata taiata marunt, usturoiul zdrobit si zeama de la o lamaie si jumatate. Restul de jumatate pastram pentru smantana. Deasemeni adaugam smantana de caju si mestecam bine pana se omogenizeaza compozitia, Oprim focul si punem un capac deasupra. In circa 15 minute dupa ce aromele se amesteca si se raceste suficient si o putem servi simpla sau cu paine integrala. 20160210_171140


Smantana de caju, ingrediente:

  • Caju 200 grame
  • Zeama de la jumatate de lamaie
  • Ghimbir radacina, cam 1,5 cm
  • Ulei de masline o lingura
  • Sare si piper dupa gust
  • Apa circa 50 ml

Punem circa 200 gr caju la hidratat cu cateva ore inainte. Apoi razuim ghimbirul si amestecam toate ingredientele la blender cu lama S pana se obtine o crema suficient de apoasa ca o maioneza.20160210_160638


Body si Bucataria vegana va ureaza pofta buna !

20160210_17105220160210_170953


bogdan rosculet ® fondator bucatariavegana.ro @ februarie 2016

 

2 pareri despre “Ciorbă de ”burtă” vegană

  1. ileana gavra

    La ciuperci nu le poti spune burta, nici macar in ghilimele ! Spune simplu, ciorba de ciuperci , ceea ce este de fapt! Ignorantii o iau de buna si spun…ciorba falsa de burta!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *